450g mraženého špenátového protlaku
25ml oleje
50g cibule
20g hladké mouky
150ml mléka
2 stroužky česneku
sůl
mletý pepř
Nejdříve si nakrájíme cibuli na jemno, a poté ji osmažíme na oleji. Přidáme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku.
Stále mícháme, přidáme mléko, pečlivě rozmícháme metličkou a přidáme špenát. Mléka přidáme tolik, jak moc budeme chtít mít špenát řídký (čím více mléka, tím více řídké).
Dále špenát přivedeme k varu, osolíme, opepříme a zhruba 20 minut povaříme, občas promícháme. Ke konci ještě přidáme rozetřený česnek.
kuřecí řízky
sůl
pepř
7 vajíček
hladká mouka
strouhanka
olej
brambory
máslo
3 hrnek mléka
mražená zeleninová směs (podle vaší chuti)
Kuřecí řízek opláchneme, naklepeme, osolíme a obalíme v hladké mouce, v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance.
Na rozpáleném oleji smažíme řízky na obou stranách.
Na bramborovou kaši uvaříme do měkka oloupané brambory. Po uvaření z nich slijeme vodu.
K bramborám přidáme dva plátky másla, osolíme, přilijeme hrnek horkého mléka a rozmixujeme (Pokud bychom použili studené mléko, tak se brambory mixují, ale nenašlehají).
Jako přílohu můžeme použít lehce osmahnutou mraženou zeleninu.
500g mletého vepřového masa
1 vejce
sůl
mletý pepř
strouhanka (dle potřeby)
1 cibule
125g rajčatového protlaku
1 bobkové listy
3 Kulička nového koření
špetka mleté skořice (podle chuti)
cukr (podle chuti)
oleje
100 ml vody
1 lžíce hladké mouky
Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme 2 vejce, strouhanku, dobře promícháme a když se hmota spojí, rukou z ní tvarujeme kuličky. Pokud se hmota lepí, můžeme přidat trochu strouhanky.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci na rozehřátém oleji ji necháme opéct do nazlátlé barvy.
Přidáme rajčatový protlak, krátce orestujeme, přilijeme trochu vody a zamícháme.
Pak vložíme kuličky z mletého masa, podlijeme trochou vody.
Přidáme bobkový list a nové koření a necháme vařit asi 15 minut. Pak kuličky vyjmeme, do omáčky přidáme ještě trochu vody a necháme ji vařit.
Připravíme záklechtku z vody a hladké mouky a omáčku zahustíme. Konzistenci omáčky doladíme přidáním trochy vody, případně troškou záklechtky, pokud chceme omáčku hustší.
Dochutíme špetkou mleté skořice, cukrem a dosolíme. Necháme alespoň 20 minut provařit, a pak scedíme přes síto.
Do hotové omáčky vrátíme masové kuličky a necháme ještě 5 minut provařit. Podáváme s knedlíkem nebo těstovinami.
Podle těchto receptů vaří moje milovaná maminka, jak všichni ví, tak jídla od maminky jsou vždy ty nejlepší
Můžete si podle těchto receptů také vyzkoušet udělat tyto mňamózní jídla a uvidíte sami jaké jsou to pochoutky narozdíl třeba od koprovky.