Vaření
Už od maička jsem trávil spoustu času v kuchyni po boku mé mamky. Vaření bylo pro mě tehdy zábavou, hrou i formou společně stráveného času. Mamka mi vždy s trpělivostí vysvětlovala, co přesně mám dělat, a já ji s nadšením poslouchal a plnil jednotlivé úkoly. Bavilo mě sledovat, jak se z jednotlivých surovin postupně stává hotové jídlo. Pamatuji si například, jak jsem měl na starosti dát těstoviny do vroucí vody a pozorovat, jak mění tvar i strukturu. Nebo jak jsem pomáhal ochucovat polévky a omáčky, občas jsem si připadal jako malý kuchař, který má pod kontrolou celý hrnec. Byla to doba plná radosti a nových objevů, kdy jsem měl pocit, že vaření je vlastně velké dobrodružství. Dnes už je to trochu jiné. Dokážu si připravit jednoduché jídlo, když je potřeba, a vím, co a jak v kuchyni použít. Ale pravdou je, že mě to už tak moc nebaví jako dřív. Vaření pro mě není úplně vášní ani koníčkem, spíš nutností, kterou zvládám, když je třeba. Přesto jsem rád, že jsem se to naučil, díky těmto zkušenostem se mohu spolehnout sám na sebe a neztratím se ani mimo domov.
Recept na rajskou polévku
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce mouky
- 500 ml protlaku / 5–6 rajčat
- 1 l vody
- sůl, pepř, cukr, koření
- smetana (volitelné)
- těstoviny nebo rýže (volitelné)
- Osmahnout cibuli, přidat mouku (jíška).
- Přidat protlak/rajčata a zalít vodou.
- Dochutit, vařit 15–20 min, rozmixovat, přidat smetanu.