Už od malička jsem vždy pomáhal mamce v kuchyni s vařením. Vždy mi říkala přesně co dělat a v tu dobu mě to hrozně bavilo, třeba si vzít těstoviny, položit je do vroucí vody a sledovat, jak se vaří nebo různě dochucovat polívky, omáčky. Dnes už je to však jiný, zvládnu si uvařit, ale není to nic, co by mě úplně bavilo.
Tento recept je po mé prababičce a používá se dodnes.
1 cibule 2 lžíce oleje nebo másla 1 lžíce hladké mouky 500 ml rajčatového protlaku nebo 5-6 čerstvých rajčat 1 l vody nebo vývaru 1 lžička cukru Sůl, pepř, bobkový list, nové koření Trochu smetany (volitelné) Těstoviny nebo rýže na podávání (volitelné)
Na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte mouku a krátce osmahněte, aby vznikla světlá jíška. Vmíchejte rajčatový protlak nebo rozmixovaná rajčata. Zalijte vodou nebo vývarem, přidejte cukr, sůl, pepř, bobkový list a nové koření. Vařte asi 15–20 minut, poté vyjměte koření a polévku rozmixujte. Podle chuti přidejte smetanu. Podávejte s těstovinami nebo rýží.